„American Idiot“ става на 20!

„American Idiot“ става на 20!
21 Септември 2024

Преди точно две десетилетия Green Day промениха завинаги пънк рока и популярната култура с техния концептуален опус „American Idiot“. Под номер седем в дискографията на триото от Калифорния този албум представлява повратна точка не само за групата, но и за рок музиката през 21 век.

Включващ хитовете „Boulevard of Broken Dreams“, „Holiday“, „Wake Me Up When September Ends“, „Jesus of Suburbia“ и „American Idiot“, след издаването си на 21 септември 2004 г., той се приземи на #1 в Billboard 200 и се продадоха 23 милиона копия в световен мащаб. Pitchfork го приветства като „най-амбициозния запис на групата до момента“, спечели награда Grammy в категорията „Най-добър рок албум“ и дори вдъхнови едноименния мюзикъл на Бродуей, който получи две награди Tony и една Grammy.

Част е от десетки „Best-Of“ класации, включително „500-те най-велики албума на всички времена“ на Rolling Stone и „100-те най-велики албума на десетилетието“, „50-те най-важни записа на десетилетието“ на NPR, „Нови класики“ на Entertainment Weekly; „100-те най-добри албума от 1983 до 2008 г.“ и „100-те най-добри албума на десетилетието“ на NME.

Революционните последици от този шедьовър на пънк рок операта продължават да отекват от едно поколение на следващо – и това влияние продължава да нараства. Това са Green Day в техния най-провокативен, политически зареден, страстен, мощен и пънк стил. Това е „American Idiot“.

Отбелязвайки 20-ия рожден ден на записа, Rock&Roll Hall of Fame бандата с гордост представя окончателното „Deluxe Edition 20th Anniversary Edition на American Idiot“, което ще излезе на 25 октомври 2024 г.

Прочетете още