Време е за Великденските яйца

Време е за Великденските яйца
29 Април 2021

След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и почитат последната седмица от дните на Христос. Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото винаги е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се слага пред иконата на Св. Богородица и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Останалите яйца се боядисват според желанието и фантазията на всяка домакиня.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и великденските хлябове - козунаците за празника.

Прочетете още