Учени: Ходенето на кино е полезно за сърцето, паметта и концентрацията

Учени: Ходенето на кино е полезно за сърцето, паметта и концентрацията
15 Януари 2020

Гледането на филми може да бъде също толкова полезно за здравето, колкото и леките тренировки, съобщава британският вестник Times. Учени от Факултета по експериментална психология на University College London, стигнаха до извода, че ходенето на кино има благоприятен ефект върху сърцето, а също така укрепва паметта и концентрацията и може да се сравни с ефекта от лека кардио тренировка.

Изследователите са анализирали състоянието на 51 зрители, докато са гледали игралния филм "Аладин" и са ги сравнили с контролната група, която е чела романа. Специалните сензори са отчитали пулса, телесната температура и реакцията на кожата им. Оказало се, че в продължение на 45 минути по време на филма честотата на пулса е била в „здравословната зона на сърцето“ между 40 и 80% от максималния, което може да се сравни с благоприятния ефект на леко кардио упражнение. Установено е също така, че често пулсът на публиката съвпада и самите зрители изживяват подобен емоционален подем, който учените измерват с помощта на "електродермални" сензори.

Предполага се, че е по-добре да гледате филм на големия екран, защото при малък брой разсейвания мозъкът може напълно да се концентрира върху разгръщащата се история.

Прочетете още