Три години без Chris Cornell

Три години без Chris Cornell
18 Май 2020

На днешната дата преди три години (18 май 2017), на 52-годишна възраст си отиде една от водещите фигури на гръндж сцената на 90-те години – фронтменът на Soundgarden, Audioslave и Temple Of The Dog Крис Корнел.

Определян като един от архитектите на гръндж-рока, Крис Корнел основава Soundgarden през 1984 г, за да превърне групата в една от четирите сиатълски банди, станали властелините на гръндж поколението, редом с Pearl Jam, Nirvana и Alice in Chains.

Повечето хора свързват Крис главно с парчето “Black Hole Sun”. Дейв Грол нарича песента “перфектната среща на The Beatles и The Black Sabbath” – нещо, което самият той признава, че са се опитвали да постигнат с Nirvana, но Корнел и компания са били първите, които го правят толкова добре. “Black Hole Sun” оглавява редица класации, сред които „Billboard Mainstream Rock Tracks” и „Modern Rock Tracks”, превръща се в огромен хит, ясно разпознаваем и до днес. Видеото пък печели наградата ‘Best Rock Video’ на MTV Video Music Awards.

Колкото и успешни да са проектите му Soundgarden и Audioslave, и в двата случая идва момент, в който Крис се отделя в търсене на солова кариера. В крайна сметка той записва 5 солови албума, получили всеобщо одобрение от критици и слушатели. Негови песни са саундтраци на филми като “Casino Royale”, “Great Expectations”, “Mission Impossible 2”, “Man of Steel”, “Avangers”, сериалът “Vinyl” и разбира се “Singles”, където и самият той се появява, редом до колегите си от Pearl Jam. Оставя ни и някои покъртително добри кавъра, измежду които на „Billie Jean” (Майкъл Джексън), на „Nothing Compares 2 U” (Prince) и на “One” (колаборация между музика на U2 и текст на Metallica).

През ноември 2018-а посмъртно бе издаден ретроспективният албум “Chris Cornell”, съдържащ парчета на Soundgarden, Temple Of The Dog и Audioslave, които се явяват музикалната история на Chris. Част от диска е и неиздавана дотогава песен „When Good Does Bad“.

Към момента се подготвя биографично-документален филм за живота и кариерата на покойния музикант. Лентата, продуцирана от Брад Пит е със заглавие „Like a Stone“. Вдовицата на Крис, Вики Корнел също помага в проекта. Филмът се очаква през 2021-ва като в него ще влязат множество архивни кадри на легендарния музикант със Soundgarden, Audioslave, Pearl Jam и Nirvana.

В памет на Крис Корнел в днешното издание на "На Концерт с Радио 1 Рок", след 17ч. ще се потопим в света на Soundgarden и Audioslave!

Прочетете още