
Различните храни оказват по различен начин влияние на оросяването на мозъка. Проучванията показват, че храната има силно влияние върху функционалните и когнитивните процеси в мозъка. Освен това, храната може да помогне и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Паметта, концентрацията, вниманието и способностите за учене се влияят пряко от храната, с която дарявате мозъка си. В случая обаче - той предпочита силното гориво. А именно - антиоксиданти, качествени мазнини и малки, но равни дози от добрите въглехидрати.
Ето най-добрите храни, които влияят най-добре на мозъка и паметта ни:
1. Боровинки
Съдържат много фибри и малко захари, затова могат да се ядат и от диабетици. Това е може би най-добрата мозъчна храна на земята – тя намалява риска от алцхаймер, подобрява способността за учене и движение и е страшен враг на стреса. Избягвайте обаче сушените боровинки и конфитюрите.
2. Авокадо
Авокадото развива краткосрочната памет, когато си правим списък за задачите за деня. Достатъчно е да се изяжда по един плод дневно.
3. Дива сьомга
Омега-3 мастните киселини са ключови за мозъка ви. Те подобряват бодростта и паметта, намаляват риска от дегенеративни болести, повишават настроението и борят депресията, тревожността и хиперактивността. Идеалният източник е дивата сьомга.
4. Ябълка
Когато ви е трудно да се съсредоточите, изяжте една ябълка. Богата е на аскорбинова киселина - витамин С. Този витамин е необходим за усвояването на желязото. Спомага за успокояване на твърде активния дух и съсредоточаване върху съществените неща.
5. Банан
В него се съдаржа голямо количество витамин В6, който намалява депресията и влияе благоприятно върху нервната система. Липсата на недостатъчно количество на витамин В6 в организма влошава паметта.
6. Ягоди
Може да наречем ягодата плода на мениджърите. Сваля стреса и носи добро самочувствие благодарение на пектина, с който е наситена. Чудесно отводняващо средство. Освен това намалява апетита, повишава възможността да се избавим от излишните килограми.
7. Моркови
Морковите забавят процеса на стареене. Витамин А, който се съдържа в кореноплодния зеленчук, освежава кожата и ѝ придава цвят. Този витамин подобрява паметта - например когато трябва да научим текст наизуст, добре е да хапнем няколко моркова. Също така активизира обмена на вещества в мозъка.
8. Лимон
Лимонът действа освежаващо и повишава интелектуалната възприемчивост. Този ефект идва от ударната доза витамин С. Ако ви предстои труден урок или лекция, изпийте чаша лимонов сок.
9. Ананас
Ананасът е любимият плод на театрални звезди и музиканти. Поддържа паметта активна, а заедно с това съдържа малко калории. Добре е да се изпива по една чаша истински ананасов сок дневно.
10. Ядки
Те съдържат белтъчини, много фибри и добри мазнини. За бърза енергийна инжекция, която няма да ви остави изтощени по-късно, ядките са по-добро решение от захарта и кафето. Сложните въглехидрати ще ви оживят, а мазнините и белтъчините ще ви помогнат да работите дълго и плодотворно. Ядките съдържат и много витамин Е, който е ключов за способността ни да обработваме информация. Най-полезни са суровите бадеми и орехите!