Tina Turner продаде правата върху музикалния си каталог

Tina Turner продаде правата върху музикалния си каталог
7 Октомври 2021

Tina Turner е поредната голяма звезда, която продаде правата върху музикалния си каталог. Новият собственик е BMG - четвъртата по големина компания в индустрията, базирана в Германия. Според неофициална информация сделката е за повече от 50 млн. долара, най-голямата сключвана със солов артист.

Договорът обхваща 10 студийни албума, два концертни записа, два саундтрака и пет компилации, както и правата за използване на нейното име и образ за мърчандайз. 81-годишната Turner заяви, че е уверена, че работата ѝ е в професионални и сигурни ръце.

Изпълнителният директор на компанията Hartwig Masuch каза в изявление по повод сделката: "Музикалното пътешествие на Tina Turner е вдъхновение за стотици милиони хора по света и продължава да намира нова публика. За нас е чест да представляваме музикалните и търговски интереси на Tina Turner. Тя е наистина най-добрата."

Tina Turner има общо 12 награди Grammy, включително 3 Grammy Hall of Fame и 1 Lifetime Achievement Award (2018) за приноса ѝ в музикалната история и цялостното ѝ творчество. Включена е в Залата на славата на рокендрола като част от дуета с Ike, а на 30 октомври тази година ще бъде въведена за втори път, и самостоятелно. Удостоена е със Звезда на Алеята на славата в Холивуд и на Алеята на славата в Сейнт Луис. Музикалната дива е наричана още Кралицата на рокендрола. Флагманът на американската музикална сцена - списание Rolling Stone я нарежда на 63-то място в списъка "100-те най-велики творци" и на 17-а позиция в класацията "100-те най-велики певци на всички времена". Освен с музиката, Tina Turner се радва на успех и в киното, включващ роля в рок мюзикъла от 1975 г. "Томи" и главна роля в "Лудия Макс 3" с Mel Gibson, както и кратка поява в "Последният екшън герой от 1993 г.".

През последната година много изпълнители продадоха правата за разпространение на творчеството си, като първи това направи Bob Dylan.

Прочетете още