The Rolling Stones заплашиха Тръмп със съд, ако отново използва песните им

The Rolling Stones заплашиха Тръмп със съд, ако отново използва песните им
29 Юни 2020

Легендарната британска рок група The Rolling Stones заплаши със съд президента на САЩ Доналд Тръмп, ако продължи да използва песни на бандата в кампанията си, съобщи BBC. В изявление до медиите правният екип на Mick Jagger и компания посочва, че работи съвместно с организацията за авторски права BMI (Broadcast Music Inc.) за прекратяване на неразрешеното използване на музиката на Stones.

Миналата седмица на митинг в Тълса, щата Оклахома, кампанията на Тръмп използва парчето "You Can't Always Get What You Want" на рок динозаврите. Същата песен звуча и на събития от предизборните агитации на Тръмп през 2016 г.

BMI е информирала кампанията на президента от името на групата, че използването на песните им без изрично разрешение е нарушение на авторското право, което подлежи на санкция и ако се наложи, ще бъдат предприети съдебни искове, за да се попречи на Тръмп да използва творби на The Rolling Stones в кампаниите си, след като досега предупрежденията били пренебрегвани.

На 21 юни семейството на покойния американски музикант Tom Petty също предупреди екипа на държавния глава на САЩ да спре да използва негови песни, след като парчето "I Won't Back Down" бе употребено на същия митинг в Тълса. И това не е единственият такъв случай. От 2016 г. насам редица известни изпълнители и групи, сред които Ozzy Osbourne, Queen, Elton John, Aerosmith, Adele, Nickelback, Pharrell Williams, Rihanna, както и наследниците на Prince и Luciano Pavarotti също отправиха искания към Тръмп да не използва тяхното творчество.

Прочетете още