The Rolling Stones, Pearl Jam, R.E.M. и други - с искане музиката им да не се използва за политическа пропаганда

The Rolling Stones, Pearl Jam, R.E.M. и други - с искане музиката им да не се използва за политическа пропаганда
30 Юли 2020

Музикални величия се обединиха в искане тяхното творчество да не се използва за политическа пропаганда в президентската кампания на САЩ, без изричното им разрешение. Призивът им беше изпратен под формата на отворено писмо до кандидатите на републиканците и демократите.

Както знаем, множество световноизвестни музиканти се оплакаха, че при предишните президентски избори в САЩ, някои от песните им се били използвани без позволение, най-вече от страна на настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

"Получаването на разрешение от страна на изпълнителите е единственият начин да предпазите вашите кандидати и да се избегнат ненужни юридически спорове и полемики", изтъкват авторите на писмото. Сред тях са The Rolling Stones, които още в края на юни заплашиха Тръмп, че ще го изправят пред съд, ако неговият екип не престане да използва в кампанията му парчето "You Can't Always Get What You Want" на рок динозаврите. Под документа са се подписали още рок бандата Pearl Jam, американската група R.E.M., певиците Sia и Lorde и др.

От 2016 г. насам, редица други известни изпълнители и групи отправиха искания към екипа на държавния глава на САЩ да спре да използва тяхното творчество за политическа пропаганда. Сред тях са Ozzy Osbourne, Queen, Elton John, Aerosmith, Adele, Nickelback, Pharrell Williams, Rihanna, както и наследниците на Prince, Luciano Pavarotti и Tom Petty.

Прочетете още