Светът отбелязва 135 години от рождението на Чарли Чаплин – интересни факти за живота му

Светът отбелязва 135 години от рождението на Чарли Чаплин – интересни факти за живота му
16 Април 2024

Сър Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон и днес се навършват 135 години от рождението на гениалния актьор, сценарист и режисьор.

Кой не знае за него… Той е създателят на един от най-знаменитите образи в нямото кино – скитника Чарли. Работил е през по-голямата част от живота си в САЩ. Една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор. Също така е и сценарист и композитор на филмите си. Неговият рожден ден ни вдъхнови да ви представим интересни факти за живота му.

1. Като дете е живял доста трудно – баща му напуска семейството, когато Чарли е съвсем малък и живеят бедно.

2. Научил се е да чете доста късно. Започва да играе в театъра, преди да усвои четенето – когато е бил 14 годишен.

3. Той е бил левичар. Използвал е лявата си ръка дори, за да свири на цигулка.

4. Любимият спорт на Чаплин е бил боксът, а от танците най-много е харесвал тангото.

5. Първият му филм със звук е „Великият Диктатор”.

6. През 1917 г. Чаплин сключва договор с „Фърст Нешънъл” за 1 млн долара. Благодарение на това той става най-скъпо платеният актьор за своето време.

7. След като става известен и значително забогатява, той все още продължава да живее в скромна стая в хотел.

8. Роден в Англия, почти целият му живот обаче преминава в САЩ, но не получава гражданство. Дори през 1952 г. му се забранява повече да влиза в Америка – обвинен е в морална разпуснатост, има и няколко обвинения от политически характер. Той се установява да живее в Швейцария. Връща се в САЩ само още веднъж през 1972 г. за наградите „Оскар”.

9. Има четири брака, от които му се раждат 11 деца.

10. Харесвал е по-млади жени от него. За Милдред Харис се жени, когато е на 28 годишна възраст, а тя е на 16. Когато той е на 35, се бракосъчетава с 16-годишната Лита Грей. Когато навършва 44 години, Чаплин се жени за Полет Годар – на 19 години. На 54 години се жени за 18-годишната Уна О`Нил. От брака си с нея има 8 деца, последното му отроче се ражда, когато Чаплин е на 72 години.

11. Отношенията на Лита Грей и Чарли Чаплин са основа на романа „Лолита” на Набоков. Така смята биографът на Чаплин – Джойс Милтън.

12. Не особено известен факт е, че освен актьорските и по-късно режисьорските си умения, Чаплин е бил и добър композитор. За част от своите филми, сам е композирал музиката.

13. Така, желаната от американските актьори награда „Оскар”, му е връчена на първата церемония. Награден е за актьорско майсторство, режисура, продуцентство, както и гениалност на сценария за филма „Цирк”.

Прочетете още