QUEEN с рекордна сделка – продават музикалния си каталог за 10-цифрена сума

QUEEN с рекордна сделка – продават музикалния си каталог за 10-цифрена сума
20 Юни 2024

Според Music Business Worldwide, QUEEN са на финалната права на сделка за продажба на авторските, звукозаписните, издателските и др. права на каталога си за рекордните 1 милиард британски лири (1,27 милиарда долара). Новият собственик ще е Sony Music, а активите включват записана музика, публикуване и спомагателни потоци като приходи от хитовия филм „Бохемска рапсодия“ от 2018 г., стоки и други възможности за лицензиране.

Лейбълът Disney Music Group притежава музикалния каталог със записи на групата в Северна Америка, докато Universal Music Group има глобално споразумение за разпространение с Disney. Отделно членовете на групата – Brian May, Roger Taylor, John Deacon и наследниците на покойния Freddie Mercury имат равни дялове в компанията Queen Productions Ltd, която притежава правата извън САЩ и Канада. Източници твърдят, че всеки има свой собствен адвокат, който заедно с останалите стига до сдеклата. Преговорите са били дълги, тъй като те са искали да се чувстват в сигурни ръце, поверявайки стопанисването на своя каталог.

UMG и Disney ще разпространяват музиката на легендарната група в Северна Америка, но приходите ще бъдат получавани от Sony. За останалата част от света, в близко бъдеще (до 2026 или 2027г.) всички права ще бъдат прехвърлени от UMG на Sony.

Сделката НЕ включва приходи от изпълнения на живо. Brian May и Roger Taylor ще продължат да държат това парче от пая. Те реализират редица успешни концерти и турнета пред милиони зрители от цял свят с Adam Lambert.

Творчеството на QUEEN е супер ценно... групата има тонове емблематични хитове като „Bohemian Rhapsody“, „Killer Queen“, „Another One Bites the Dust“, „Radio Ga Ga“, „Somebody to Love“, „Crazy Little Thing Called Love“, „You' re My Best Friend, „We Will Rock You“ и „We Are the Champions“.. само за да назовем няколко. Към юни 2024-та „Greatest Hits“ колекцията им е прекарала 1106 седмици в класацията за албуми на Обединеното кралство и е сертифицирана като 25 пъти платинена на Острова, което я окачествява като Най-продаваният албум на всички времена във Великобритания.

Прочетете още