Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече са защитени

Плажовете
29 Юли 2021

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече са в мрежата "Натура 2020", или с други думи... част са от защитените зони. Там се забранява строителството, както и на териториите зад тях, реши служебното правителство.

"Естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а е просто едно наследство, което трябва да се съхранява за идните поколения"., каза служебният министър на екологията Асен Личев.

"Надявам се, че никой няма да посмее да посегне на тях. Но дали, никаква гаранция няма, защото самият закон за биологичното разнообразие дава, възможност и процедура съвсем легално всичките защитени зони да бъдат закрити.", допълни още той.

Своята подкрепа за работата на Личев обяви и министърът на икономиката Кирил Петков. Според него това е голяма победа както за българската екология, така и за икономиката ни. "Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран към красивата ни природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на съхранени дюни и да видят видове, които не се срещат никъде другаде."

Прочетете още