Pink Floyd отбелязват 50-годишнината на „The Dark Side Of The Moon“ с луксозен бокс сет, книга и още...

Pink Floyd отбелязват 50-годишнината на „The Dark Side Of The Moon“ с луксозен бокс сет, книга и още...
19 Януари 2023

Днес бе анонсирано предстоящото издаване на „The Dark Side Of The Moon“ на Pink Floyd като луксозен бокс сет в чест на 50-годишнината от излизането на колосалния запис. Един от най-емблематичните, влиятелни и продавани албуми на всички времена, наскоро ремастериран, бокс сетът ще бъде пуснат на 24-ти март 2023 г.

„Тъмната страна“ продължава да намира нова публика в световен мащаб. Албумът е частично разработен по време на изпълнения на живо. Групата направи премиера на ранна версия на сета от избрани парчета в „Rainbow Theatre“ в Лондон няколко месеца преди да започне записването. „The Dark Side Of The Moon“ е осмият студиен албум на Pink Floyd, първоначално издаден в САЩ на 1-ви март, а след това и във Великобритания на 16-ти март 1973 г. Новият материал е записан през 1972 г. и 1973 г. в “EMI Studios” (сега “Abbey Road Studios”) в Лондон. Емблематичната обложка, която изобразява светлинен лъч, пречупен през призма, е проектирана от Storm Thorgerson от Hipgnosis и е нарисувана от George Hardie. „The Dark Side Of The Moon“ е продаден в над 50 милиона копия в цял свят.

Новият луксозен бокс сет включва CD и винил в сгъваема обложка на новия ремастериран студиен албум от 2023 г., както и Blu-Ray + DVD аудио, съдържащо оригиналния 5.1 микс и ремастерирани стерео версии. Комплектът включва и допълнителен нов Blu-ray диск с микс във формат Atmos, както и CD и дългосвиреща плоча с „The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974“.

По същото време – на 24-ти март, ще бъдат независимо реализирани CD и първото по рода си винилово издание на „The Dark Side Of The Moon - Live At Wembley Empire Pool, London, 1974“ на Floyd. Първоначално е записан през ноември 1974 г. като част от зимното турне на групата и това е първият път, когато ще бъде наличен като самостоятелен албум, с обложка, включваща оригиналното изображение от 1973 г., нарисувано от George Hardie.

Книгата „Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary” също ще бъде публикувана отделно от “Thames & Hudson” на 24-ти март 2023 г., за да съвпадне с издаването на бокс сета. Със снимки, подбрани от фотографа Jill Furmanovsky, и художествено оформление от съоснователя на „Hipgnosis“ – Aubrey Powell, този том с размерите на грамофонна плоча показва редки и невиждани досега кадри, направени по време на турнетата „The Dark Side Of The Moon“ (1972-1975 г.) и е създаден с участието на членовете на групата.

По повод 50-годишнината Pink Floyd канят аниматори от ново поколение да се включат в състезание за създаване на музикални видеоклипове към всяка от 10-те песни в емблематичния албум от 1973 г. Те имат богата история на сътрудничество с аниматори от създаването на групата (Ian Emes, Gerald Scarfe и др.), а в някои случаи визуализациите, които придружават песните, са станали синоним на самата музика. 50-годишнината няма да бъде изключение. Групата би искала да даде възможност на всички аниматори да представят нов поглед върху тези вечни звукови произведения. Визуалните творци могат да участват с до 10 видеоклипа –  по един за песен от албума. Победителят ще бъде избран от група експерти, която ще включва Nick Mason, Aubrey 'Po' Powell (творчески директор на Pink Floyd) и BFI (Британски филмов институт). Крайният срок за участие е 30-ти ноември 2023 г. Повече информация тук.

На 27-ми февруари 1973 г. EMI Records организира пресконференция за дебютното представяне на новия албум на Pink Floyd – „The Dark Side Of The Moon“ в „London Planetarium“. Въпреки че куполът на планетариума може да показва само малък набор от звезди, съзвездия и космични гледки, докато звучи музиката, това е безпрецедентен успех. Петдесет години по-късно, като признание за емблематичния албум и благодарение на огромния технологичен напредък, през март в планетариумите в цял свят ще бъде пуснато официално събитие (прожекция) със зашеметяващи визуализации на слънчевата система и отвъд нея, на фона на 42-минутно звучене на „The Dark Side Of The Moon“. Самото шоу ще бъде разделено в хронологичен ред между 10-те песни от албума, всяка от които има различна тема: някои – с футуристичен поглед към бъдещето, а други – ретро признание за визуалната история на групата, всички свързани с изживяване във времето и пространството, приветстващи технологията, която само един планетариум може да предложи. Едно завладяващо изживяване – всеобхватен съраунд звук и визуално удоволствие, което ще надхвърли границите на реалността и ще ви отведе далеч отвъд света на второто измерение.

Изданието на Pink Floyd по случай 50-годишнината на ‘The Dark Side Of The Moon’ е налично за предварителни поръчки тук

Книгата „Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary” е налична тук и тук

Прочетете още