Ozzy Osbourne, Foreigner, Lenny Kravitz, Oasis и кои още са новите номинирани за Rock & Roll Hall of Fame

Ozzy Osbourne, Foreigner, Lenny Kravitz, Oasis и кои още са новите номинирани за Rock & Roll Hall of Fame
12 Февруари 2024

Ozzy Osbourne, Foreigner, Lenny Kravitz и Oasis са сред 15-те обявените имена на групи и изпълнители, номинирани да станат част от Залата на славата на рокендрола - Випуск 2024. Принцът на мрака, заедно с останалата част от оригиналния състав на Black Sabbath, беше въведен в Rock & Roll Hall of Fame през 2006 г., но легендарният хеви метъл певец все още не е признат за самостоятелната си кариера.

Списъкът с претендентите включва още Cher, Mariah Carey, Mary J. Blige, Dave Matthews Band, Eric B. & Rakim, Peter Frampton, Jane’s Addiction, Kool & the Gang, Sinéad O’Connor, Sade и A Tribe Called Quest.

Задължително условие за попадане сред номинираните е изпълнителите да са издали първия си сингъл или албум поне преди 25 години (през 1999г. или по-рано). Две трети от имената за Rock Hall през 2024 г., са претенденти за първи път, въпреки годините на допустимост (особено в случаите на Cher, Frampton и Foreigner). Крайното решение кой е достоен да влезе в тази култова общност се взима от около 1000 специалиста в областта на музиката, включително други изпълнители, критици, професионалисти от шоубизнеса и историци. А феновете могат да гласуват на място или онлайн, като в повечето случаи първите пет във фенския вот биват въведени.

Това бележи втората номинация за Mary J. Blige, Eric B. & Rakim, Jane’s Addiction и Dave Matthews Band и третата за A Tribe Called Quest. Изненадващо, The White Stripes, които се появиха в бюлетината за 2023 г., не са в тазгодишната. Cyndi Lauper е друго име от гласуването миналата година, което не е сред претендентите тази.

Победителите ще бъдат обявени в края на април и включени в Rock & Roll Hall of Fame през есента, съобщават от Залата. Тазгодишната церемония по въвеждането на новите имена се завръща в Кливланд, където се намира седалището на институцията. За втора поредна година събитието ще се предава на живо в Disney+, ще бъде излъчено по ABC на по-късна дата (предстои да бъде обявена) и ще бъде достъпно в платформата Hulu на следващия ден.

През 2023-та там бяха включени Kate Bush, Sheryl Crow, Missy Elliott, George Michael, Willie Nelson, Rage Against the Machine, The Spinners, DJ Kool Herc, Link Wray, Chaka Khan, Al Kooper, Bernie Taupin и Don Cornelius (Награда "Ahmet Ertegun").

Прочетете още