Отиде си големият Христо Явашев-Кристо - артистът, който реализираше невъзможното

Отиде си големият Христо Явашев-Кристо - артистът, който реализираше невъзможното
1 Юни 2020

Световноизвестният скулптор и художник от български произход Христо Явашев-Кристо, е починал на 84-годишна възраст. Скръбната вест съобщиха неговите близки в официалната му страница във Facebook. Те уточняват, че Кристо си е отишъл от естествена смърт в дома си в Ню Йорк.

В съобщението се казва: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за онова, което изглеждаше невъзможно, но го реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им."

"Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделено преживяване по цялата планета и работата им продължава да живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова проектът за опаковане на Триумфалната арка в Париж, съгласно волята на Кристо, ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година", пише в съобщението. Овен това през 2020 година от 1 юли до 19 октомври в Центъра "Помпиду" ще се проведе голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

Снимка: https://www.facebook.com/xtojc/

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г., като първо се нанася в Прага, Чехословакия, след това във Виена, Австрия, а по-късно се премества в Женева, Швейцария. През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод Денат де Гийебон. Избира я не само за своя съпруга, но и за партньор в създаването на редица мащабни временни произведения на открито, които стават емблема на споделено творчество и на собствен, уникален модел на независимост от правилата на арт средите. Вярват, че единствената цел на техните произведения е да носят "радост и красота". През последните 56 години Кристо живя в Ню Йорк, като от 1973-а е американски гражданин.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните проекти на Кристо бяха Плаващите кейове в езеро Изео, Италия и Плаващата скулптура "Мастаба" в езерото "Серпентината" в Хайд парк, Лондон.

Снимка: https://www.facebook.com/Christo and Jeanne-Claude Official

Снимка: https://www.facebook.com/Christo and Jeanne-Claude Official

Прочетете още