"Опенхаймер" е големият победител на британските филмови награди

19 Февруари 2024

"Опенхаймер" на Кристофър Нолан е големият победител на наградите "БАФТА". Лентата за бащата на атомната бомба имаше 13 номинаци и спечели седем , включително ключовата – за най-добър филм.

77-ите награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство бяха връчени в Лондон. Събитието се проведе под патронажа на принц Уилям. Престолонаследникът на кралската корона присъства на награждаването без съпругата си Кейт, която се възстановява от коремна операция.

Призът за най-добър актьор в главна роля отиде при Килиън Мърфи за ролята му на Робърт Опенхаймер, а Робърт Дауни-джуниър бе отличен за най-добър поддържащ актьор за същата продукция. "Опенхаймер" спечели и в категориите за монтаж, кинематография и оригинална музика. Тъй като от години британските награди се считат за почти сигурен предвестник за "Оскар"-рите,"Опенхаймер" продължава да става все по-категоричен претендент за най-важния приз от Академията за филмово изкуство и наука, и според критиката, и според букмейкърите.

Второто място по брой спечелени отличия тази година е за мрачната комедия "Клети създания", която имаше 11 номинации и вече може да се похвали с 5 статуетки. Лентата, режисирана от гръка Йоргос Лантимос, известен с провокативните си експериментални филми, донесе на Ема Стоун БАФТА за най-добра водеща актриса в мюзикъл или комедия. Триумфира и в категориите за визуални ефекти, дизайн на продукцията, грим и прически, както и дизайн на костюмите. 
За поддържаща женска роля беше отличена Давайн Джой Рандолф за играта ѝ в "Останалите".

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" не спечелиха нито една награда.

Прочетете още