Oasis оглавиха британската класация за албуми за първи път от 14 години насам

Oasis оглавиха британската класация за албуми за първи път от 14 години насам
9 Септември 2024

Дебютният албум на Oasis „Definitely Maybe“ се завърна на върха на класацията в Обединеното кралство в петък, 30 години след издаването си, на фона на вълнението на феновете от предстоящите концерти на британската група следващата година. Тавата се нареди директно на първото място, когато излезе през 1994 г., а сега записът се върна на челната позиция, благодарение също и на луксозното издание по случай 30-ата годишнина. Една седмица по-рано е на пета позиция и общо 557 седмици в чарта.

Според сайта на Official Charts Company „Definitely Maybe“ се радва на „ръст от 408% на седмична база“ на продажбите и оглавява класацията за винилови албуми, като повече от половината от седмичния му резултат идва от продажби на плочи.

Тази седмица Oasis заемат също 3-то и 4-то място в класацията за албуми с колекцията „Time Flies… (1994-2009)“ и записа от 1996 г. „(What’s The Story) Morning Glory?“. 

Ето и малко статистика: С продадени 86 хиляди копия само в първата седмица от премиерата си, „Definitely Maybe“ влиза директно на върха в класацията на Обединеното кралство, ставайки най-бързо продаваният дебютен албум в британската музика по това време. Има платинен статус и от двете страни на Атлантика, през 2006-а читателска класация на NME го поставя на първо място като най-великия албум на всички времена и е включен в „500-те най-велики албума на всички времена“ на списание Rolling Stone, но най-важно от всичко – отваря вратите на Oasis за големите сцени… А по случай 30-годишнината му Oasis пуснаха ново издание в няколко луксозни варианта, в които са поместени записи, отпаднали при релийза на оригинала.

Oasis, които за последно оглавиха класацията за албуми в Обединеното кралство през 2010 г., обявиха две допълнителни концертни дати в сряда за своето турне поради огромното търсене от страна на феновете, които отчаяно искат да видят групата на живо отново. Бандата се раздели през 2009 г. заради скандалите между братята Liam и Noel Gallagher. 

На 31 август хиляди фенове чакаха часове наред на онлайн опашки, за да се сдобият с билети за летните шоута във Великобритания и Ирландия. Доста от тях бяха и неприятно изненадани от схемата за „динамично ценообразуване“ на сайта на разпространителите на билети.

Мнозина смятаха, че ще платят рекламираната цена от 148,50 паунда, но в крайна сметка платиха повече от двойно - 355,20 паунда.

Британският надзорен орган за конкуренцията в четвъртък започна разследване на Ticketmaster относно продажбата на билетите и дали е нарушил закона за защита на потребителите.

Прочетете още