Навършиха се 13 години от пускането в продажба на първия iPhone

Навършиха се 13 години от пускането в продажба на първия iPhone
30 Юни 2020

Тази година iPhone навърши 13 години от създаването си. На 9 януари 2007 г. основателят на Apple Стив Джобс за първи път представя телефона на събитието Macworld в Сан Франциско. Първата продажба на iPhone се случва малко по-късно. На 29 юни 2007 г. в търговската мрежа в САЩ стартират продажбите на устройствата, считани тогава за революционни, тъй като са първите тъчскрийн телефони без никакви копчета, освен Home бутон.

Преди iPhone за идеални смартфони се смятаха BlackBerry-тата. С техните големи хардуерни клавиатури те бяха идеални за писане на текст, отговаряне на имейли, чат. iPhone жертва клавиатурата за сметка на голям сензорен екран, което много се хареса на потребителите. Тълпи от хора чакат на опашка пред магазините на Apple, за да се сдобият с телефона. Той буквално преобрази пазара на мобилни телефони и осигурява по-голямата част от приходите на компанията.

През годините смартфонът претърпя редица промени, стана по-тънък, по-мощен, с по-добра камера/ри, с безжични слушалки, а Apple посочва, че бързо се е разраснал до революционна платформа от хардуер, софтуер и услуги и е вдъхновил появата на други продукти като iPad и Apple Watch. 13 години по-късно има 20 модела на iPhone, всеки придружаван с една от тринадесетте големи версии на операционната система iOS. iPhone все още остава най-важният елемент от продуктовото портфолио на Apple.

Прочетете още