На този ден в рока - Led Zeppelin и тяхното "Black Dog"

На този ден в рока - Led Zeppelin и тяхното
15 Януари 2022

Преди точно половин век, на 15 януари 1972-ра година, не кое да е парче, а "Black Dog" на легендарните британци Led Zeppelin, прави своя дебют в американската класацията за сингли Billboard Hot 100. Песента стига до 15-а позиция и остава 8 седмици в чарта.

Историята разказва, че заглавието на откриващия сингъл на емблематичния четвърти студиен албум на групата е препратка към безименния, черен лабрадор ретривър, който по онова време се скита около студиата Headley Grange, където Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones и John Bonham записват творбата. 

Включващ определяната от мнозона за една от най-великите рок композиции на всички времена - "Stairway to Heaven", "Led Zeppelin IV" е продаден в над 37 милиона копия по целия свят и днес е смятан за един от най-важните и влиятелни рок албуми в цялата музикална история, а "Black Dog" е сред "500-те най-велики песни на всички времена" (Rolling Stone), част е от списъка "Риф на хилядолетието" (The Guitar magazine) и е на първо място в класацията "20-те най-велики китарни парчета" (Q magazine).

Прочетете още