На този ден в музиката - "Wish You Were Here" на Pink Floyd

На този ден в музиката -
12 Септември 2021

На 12 септември през 1975-а година е издаден един от най-великите албуми на британските легенди Pink Floyd и в историята на музиката като цяло - "Wish You Were Here"!

Вдъхновен от материали на групата, композирани по време на изпълнения в цяла Европа, той е записан в различни сесии в Abbey Road Studios. Част от него е безсмъртната песен "Shine On You Crazy Diamond", посветена на бившия вече член на бандата Syd Barrett, който страда от психични проблеми и случайно прави импровизирано посещение в студиото по време на записите. Това е и последният път, в който членовете на Pink Floyd го виждат (05.06.1975г.).

Идеята на основния текстописец Roger Waters е "Shine On..." да се раздели на части като образува концепция, подобна на предишния албум на групата "The Dark Side of the Moon". Въпреки че първоначално получава смесени отзиви от феновете, "Wish You Were Here" има страхотен търговски успех, а звукозаписната компания EMI не успява да издаде достатъчно копия за да отговори търсенето. Аплодиран от критиците, в последствие той става част от класацията на списание Rolling Stone с "500-те най-велики албума на всички времена", а Richard Wright и David Gilmour признават, че това е любимата им творба на Pink Floyd.

Прочетете още