Musicology... The Beatles, The Rolling Stones

Musicology... The Beatles, The Rolling Stones
5 Август 2022

Има някои музикални събития, които пишат историята на живота на цели поколения и днес в Musicology ще си позволим да откроим две от тях по по-специален начин... подбрахме факти, свързани с две от най-влиятелните групи в индустрията - The Beatles и The Rolling Stones.

► На 5 август 1966 г. на музикалния пазар във Великобритания излиза седмият студиен албум на The Beatles "Revolver". Творбата, част от която са парчета като "Taxman", "Eleanor Rigby", "Yellow Submarine", става №1 в класацията както на Острова, така и в американската Billboard 200. През 2000 г. "Revolver" е обявен от списание Q за "Най-великия британски албум", а през 2001-ва музикалната телевизия VH1 го определя като "Най-великия Rock And Roll албум за всички времена". Включен е в Grammy Hall of Fame, сертифициран е като двойно платинен от BPI и 5 пъти платинен от RIAA и е поставен под №3 в класацията "500-те най-велики албума на всички времена" на списание Rolling Stone.

► На същата дата, но през 1978-а година, The Rolling Stones оглавяват класацията за сингли в САЩ с "Miss You" - осмият им пореден №1 хит в Billboard Hot 100. Песента е написана от Mick Jagger, след "Джем сешън" с клавириста Billy Preston по време на репетиции за предстоящи клубни участия на "Търкалящите се камъни".

Прочетете още