Meryl Streep получи почетна „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан

Meryl Streep получи почетна „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан
15 Май 2024

Една от най-титулуваните и уважавани актриси, Meryl Streep, която през юни ще стане на 75, бе удостоена с почетна награда „Златна палма“ на откриването на 77-ия филмов фестивал в Кан на 14 май. Престижното отличие ѝ бе връчено от прекрасната Juliette Binoche, която е първата актриса, която има в колекцията си „Оскар“, „Сезар“, „Бафта“, както и призове от трите големи световни филмови фестивала (в Кан, Венеция и Берлин).

Тридесет и пет години след като спечели наградата за най-добра актриса за изпълнението си във филма „Зли ангели“ (единственото ѝ участие в Кан досега), Meryl Streep направи дългоочакваното си завръщане на булевард „Кроазет“ за да приеме почетна „Златна палма“.

Звездата на Meryl Streep изгрява през 70-те и оттогава продължава да свети все по-ярко. Има защо да я наричат „жива легенда“ – тя определено си е заслужила това признание. Сред емблематичните ѝ филми са „Крамър срещу Крамър“, „Жената на френския лейтенант“, „Изборът на Софи“, „Далеч от Африка“, „Смъртта ѝ прилича“, „Мостовете на Медисън“, „Ловецът на елени“, „Адаптация“, „Часовете“, „Mamma Mia!“, „Желязната лейди“, „Дяволът носи Прада“. Днес тя може да се похвали с 21 номинации за „Оскар“, от които печели 3 и държи рекорда за човек с най-много номинации за приза на Американската академия в историята на киното.

Филмовият фестивал в Кан ще продължи до 25 май. Тазгодишното жури се оглавява от режисьорката Greta Gerwig, известна с филмите Lady Bird (2017) и Barbie (2003).

Прочетете още