Любим пъб на The Beatles бе обявен за исторически паметник

Любим пъб на The Beatles бе обявен за исторически паметник
17 Февруари 2020

Заведението Philharmonic Dining Rooms в Ливърпул, посещавано от легендарните The Beatles, стана първият обявен за исторически паметник първа категория английски пъб от Викторианската епоха. Наричано просто The Phil ("Фи"), заведението е построено по проект на архитекта Уолтър Томас през 1898 г., през "златния век" на градежа на пъбове. Отличава се с много впечатляващ вход и богато декорирания си интериор. Входната врата на заведението е сред най-красивите в Англия. В интериора вниманието привличат рисуваните витражи и камините с украса от махагон край бара с форма на подкова.

Джон Ленън навремето казал, че като член на The Beatles най-неприятното е, че не може да изпие спокойно пинта бира във "Фи"., пишат световните информационни агенции. През 2018-а пък Пол Маккартни се завърна на същото място и изненада клиентите на заведението с импровизиран концерт. Неговата поява на сцената пред нищо неподозиращите посетители се превърна култово шоу като част от предаването на комика Джеймс Кордън.

Обявен за исторически паметник втора категория от 1955 г., "Филхармоник дайнинг руумс" вече се присъедини към архитектурните забележителности, като Бъкингамския дворец. "Мястото е впечатляващ свидетел на викторианската епоха", отбеляза Дънкан Уилсън, ръководител на организацията за консервиране на паметници на културата "Историческа Англия".

Прочетете още