Концертният филм Queen Rock Montreal излиза в различни формати през май

Концертният филм Queen Rock Montreal излиза в различни формати през май
20 Март 2024

С ремастериран звук и в ултрависоко качество на картината концертен филм Queen Rock Montreal, документиращ забележителен момент в историята на групата - две разпродадени вечери в градския Forum в Канада, с капацитет от 18 000 души на 24 и 25 ноември 1981 г., излиза на двоен Blu-ray и двоен 4K Ultra High Definition пакет, включително електрическото изпълнение на Queen на Live Aid, увеличено до висока разделителна способност за първи път! Плюс двоен CD и троен винилов пакет, ще бъдат пуснати в световен мащаб на 10 май, обявиха Brian May и Roger Taylor.

Улавяйки групата на турне в подкрепа на техния осми студиен албум, „The Game“ от 1980 г., и режисиран от Saul Swimmer, филмът е описан като „прозорец към Queen в тяхната най-чиста форма, давайки на публиката по-голямо от живота, завладяващо изживяване от първия ред.“

Своеобразен връх на най-добрите разбиващи постижения на Queen през 80-те. Това е исторически запис, един от последните „сурови и необработени” концерти на бандата. Пак по това време те за пръв път оглавяват чартовете за сингли и албуми, стават първата група, която едновременно застава начело на класациите за сингли, албуми и видеоклипове във Великобритания, а по време на историческия пробив в Латинска Америка разбиват рекордите по концертна посещаемост, с аудиторията от 131 000 бразилци на стадиона Марумби в Сао Пауло. 1981 година, според думите на John Deacon, е „година на откриване на нови аудитории, за чието съществуване не сме и подозирали преди това”. Бандата завършва тази година, изпълнена с изключителни постижения, с форума в Монреал. 24 и 25 ноември са предвидени специално за заснемането на филм с изпълненията им на живо. И както би могло да се очаква от Queen, те променят изцяло дотогавашната концепция за концертен филм: те са първата банда, която заснема пълното шоу в изцяло кино формат 33 мм. След непрекъснато турне почти две години и ентусиазирани от успеха в Латинска Америка, при появата си в Монреал те са в най-добрата си форма.

Brian May: „Не мога да се сетя за друг запис на нашите шоута, в който сте в толкова интимен контакт с Freddie“

Roger Taylor: „Никога не съм виждал нещо, което да те кара да се чувстваш толкова ангажиран с представянето.“

Прочетете още