Китара на George Harrison от зората на Beatles отива на търг

Китара на George Harrison от зората на Beatles отива на търг
8 Октомври 2024

Електрическа китара, на която George Harrison е свирил при формирането на Beatles, се очаква да бъде продадена на търг следващия месец за над 800 000 долара, съобщават Ройтерс.

След като я купува от музикален магазин в Ливърпул, Harrison свири на китарата "Футурама" в началото на 60-те години на миналия век. Тогава групата се изявява в клуба "Кавърн" и осъществява първите си официални записи.

От "Джулиънс окшънс", които предлагат инструмента на търг, твърдят, че е била една от най-използваните от славния музикант и я наричат "един от свещените граали на историческите китари на Beatles".

През 1964 г. George Harrison дарява инструмента на рок списание като награда за конкурс, но той остава при редактора на изданието, след като победителят избира парична награда, вместо да притежава част от историята на рокендрола.

Китарата ще бъде изложена в музея "Историята на Бийтълс" в Ливърпул през следващите две седмици, след което ще бъде показана в други музеи в Европа. Тя ще бъде продадена на търг от 20 до 22 ноември в Съединените щати.

Прочетете още