Jimi Hendrix - 77 години от рождението на виртуозния китарист

Jimi Hendrix - 77 години от рождението на виртуозния китарист
27 Ноември 2019

На 27 ноември през 1942 година в Сиатъл, Вашингтон е роден Джими Хендрикс, смятан за най-виртуозния изпълнител на електрическата китара в историята на рок музиката. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи.

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл, а по-късно той дори стиска ръце с Литъл Ричард, който гостува в квартала му, за да се превърне в един от най-влиятелните рок музиканти - през 2011 година Rolling Stone обяви Джими Хендрикс за най-великия китарист на всички времена.

На 18 септември 1970 година, едва на 27 години Хендрикс е намерен мъртъв в хотелски апартамент в Лондон. Умира от усложнения вследствие на наркотици, оставайки завинаги в черния Клуб 27. Въпреки ранната си смърт той остава незаличима следа в света на рок музиката със своя различен и иновативен стил, сценично поведение и харизма. Той превърна електрическата китара в икона, а себе си в легенда още приживе, а ние отдаваме почит към легендарното наследство на музиканта със следващите вечни негови парчета.

 

Прочетете още