Германски учени с експеримент: Измерват риска от разпространение на Covid-19 на концерт с 4000 души

Германски учени с експеримент: Измерват риска от разпространение на Covid-19 на концерт с 4000 души
28 Юли 2020

Концертната дейност без никакво съмнение е една от най-тежко засегнатите от пандемията. Във връзка с това, германски учени планират да организират концерт на закрито с 4 000 души публика, за да проследят дали и как се разпространява Covid-19 сред аудиторията и по този начин да проучат възможно ли е големи събития на закрито да се провеждат безопасно.

За целта учените от университета Мартин Лутър в град Хале набират доброволци. Проектът се казва Restart-19 и ще се състои на 22 август в зала в Лайпциг с популярния германски певец и текстописец Tim Bendzko на сцената.

Все още продължава попълването на бройките на участниците за този "коронавирус експеримент" - те трябва да са на вързраст между 18 и 50 години. Всички доброволци трябва да представят негативен тест при записването си, а на входа на залата ще бъдат подложени на нов. Освен това, всеки зрител ще бъде с маска и оборудван с датчик, който ще предава на всеки 5 секунди данни за това къде се намира в залата и на какво разстояние от другите датчици. Доброволецът ще има и шишенце флуоресцентен дезинфектант, който ще позволи на учените да виждат кои повърхности се докосват най-много и по този начин се превръщат в "най-опасни". 

По време на музикалните изпълнения на Tim Bendzko, ще работи и машина за сценичен дим, за да бъде изчислена способността на вируса да се разпространява с аерозоли.

Разходите за събитието, които възлизат на 990 000 евро, ще бъдат покрити от федералните провинциите Саксония и Саксония-Анхалт, според The Guardian.

Според учните, резултатите от изследването ще бъдат безкрайно полезни за "определяне на модел", при който големите музикални събития и спортни състезания с публика ще могат да се организират без риск за публиката още от есента и се надяват да споделят резултатите през октомври.

Прочетете още