Емблематичната ''One'' на U2 стана на 30

Емблематичната ''One'' на U2 стана на 30
26 Февруари 2022

На 24 февруари една от любимите ни песни на U2, ''One'' навърши 30 години от своята поява като сингъл! Превърналото се в класически хит парче, е част от емблематичния за Bono и компания албум "Achtung Baby", който дебютира на първо място в американската класация Billboard 200, оглавява музикалните чартове в няколко други страни, отличен е с Grammy за "Най-добро вокално рок изпълнение на дует или група" и към днешна дата е продаден в над 18 милиона копия по света.

Издадена с идеална цел, като печалбите от нея отиват за благотворителност, ''One'' оглавява Alternative Airplay и Mainstream Rock чартовете на Billboard, влиза в Top 10 на класацията за най-успешните сингли в САЩ - Billboard Hot 100 и е включена в Rock and Roll Hall of Fame като една от "500-те композиции, които формират рокендрола", както и в списъка на музикалната библия Rolling Stone "500-те най-велики песни на всички времена". А през 2005-а U2 я презаписват в партньорство с Mary J. Blige, което вдъхва нов живот на ''One'' и новата версия е номинирана за награда Grammy в категория "Най-добро поп сътрудничество с вокали", но отличието отива при "For Once in My Life" на Tony Bennett и Stevie Wonder.

Слушаме оригинала, чието официално видео пък е дело на знаменития режисьор Anton Corbijn (Depeche Mode, Bryan Adams, Nirvana, Coldplay и др.):

Прочетете още