David Gilmour оглави британската класация още в първата седмица с „Luck and Strange“

David Gilmour оглави британската класация още в първата седмица с „Luck and Strange“
16 Септември 2024

На 6 септември David Gilmour издаде албум с нова музика за първи път от 9 години насам и той - „Luck and Strange“ зае върха в престижната британска класация още в първата седмица, съобщава Official Charts.

Това е третият солов албум №1 в Обединеното кралство на легендарния музикант. Петата студийна колекция на китариста, певеца и автора на песни на Pink Floyd сега се присъединява към „On An Island“ (2006) и „Rattle That Lock (2015) в трио от соло оглавяващи класациите.

Освен това, „Luck and Strange“ е също на върха и на тазседмичната официална класация за винилови албуми.

Снимка: Polly Samson

Като член на Pink Floyd, Gilmour има още шест №1 албума: „Atom Heart Mother“ (1970), „Wish You Were Here“ (1975), „The Final Cut“ (1983), „The Division Bell“ (1994), „Pulse“ (1995) и „The Endless River“ (2014).

Сред музикантите, допринесли за „Luck and Strange“, са Guy Pratt и Tom Herbert на бас китара, Adam Betts, Steve Gadd и Steve DiStanislao на барабаните, Rob Gentry и Roger Eno на клавишните, а струнните и хоровите аранжименти са дело на Will Gardner. В заглавната песен участва и покойният клавирист на Pink Floyd Richard Wright. Тя е записана още през 2007 г. по време на музикална сесия в дома на David. Съпругата на David Gilmour, писателката Polly Samson също има голям принос за осъществяването му, като е съавтор на текстовете на почти всички сингли.

Говорейки ексклузивно пред Official Charts, Gilmour казва: „Бих искал да благодаря на всички, които купиха новия ми албум „Luck And Strange“ и помогнаха да стане номер 1 в официалнaта класация за албуми.“

Под №2 тази седмица е Sabrina Carpenter със „Short n' Sweet“, а трето, четвърто и пето място са заети само от творби на Oasis - колекцията „Time Flies… (1994-2009)“ е №3, дебютният им „Definitely Maybe“ (1994г.) е №4 и записа от 1996 г. „(What’s The Story) Morning Glory?“ е №5.

Прочетете още