Честит рожден ден, Ozzy Osbourne! Принцът на мрака става на 75

Честит рожден ден, Ozzy Osbourne! Принцът на мрака става на 75
3 Декември 2023

"Знaeш ли кoгa щe се пeнcиoнирaм? Кoгaтo чуя, чe зaкoвaвaт кoвчeгa ми. И пaк щe излязa зa биc. Aз cъм Принцът нa мрaкa.", кaзвa великият Ози Озбърн, който е рожденик днес и посреща своя 75-и рожден ден!

Титаничният му път в музиката стартира със свирене по клубовете и доста бързо Black Sabbath става една от най-популярните рок групи, превръщайки се в емблема на хард рока и метъла, а Ози, спечелвайки си прозвището "Принцът на Мрака", в един от най-легендарните музиканти в историята.

Известен, не само с музикалните си способности, но и с изключително шокиращи изцепки, примесени с алкохол и наркотици, той напуска групата през 1977. Соловата му кариера, обаче е не по-малко успешна. Албумите му "Blizzard of Ozz" и "No More Tears" са четирикратно платинени. Носител е на 5 награди Grammy, включително за цялостен принос към музикалната индустрия, част е от Rock and Roll Hall of Fame в САЩ и от Залата на славата за британска музика. Оставя забележителна следа в историята на хард рока и носи званието - кръстник на хеви метъла.

Възхищаваме се на таланта му. Благодарим за музиката му. Но сме признателни и за самоиронията му. Защото единствено велик човек може да се шегува със себе си по такъв начин. Вижте незабравимите цитати, които подбрахме:

"Мога да кажа съвсем честно, че всички лоши неща, които някога са ми се случили, са свързани с наркотиците и алкохола. Имам предвид, че никога нямаше да уринирам в Аламо в девет сутринта, облечен с женска рокля, ако бях трезвен."

"Всичко това, което се говори за металът и хард-рокът - не му се връзвам. Всичко това е просто музика. Имам предвид, че хеви-метъла от 70-те звучи съвсем различно от това през 80-те, а пък 80-те от своя страна нямат нищо общо с 90-те години. Кой може да каже какъв е и какъв не е определен тип музика?"

"Аз съм грижовен, за хората съм, и съм създаден да забавлявам хората. Аз съм човек на семейството. Аз съм съпруг. Баща. Бил съм и много други неща през годините, за които не искам да говоря. Винаги се опитвам да подобря себе си. Мисля, че това ми е присъщо."

"С възрастта започват да те подвеждат три неща: като първо, паметта, а второ и трето ги забравих."

"За да лъжете, трябва да имате отлична памет, а при мен тя е никаква."

"Баща ми винаги казваше, че някой ден ще направя нещо голямо. "Имам предчувствие за теб, Джон Озбърн", казваше ми той, след като беше ударил няколко бири. "Или ще направиш нещо изключително, или ще влезеш в затвора." И прав се оказа моят старец. Влязох в затвора преди 18-ия си рожден ден."

"От всички неща, които съм изгубил през живота си, най-много ми липсва ума!"

"Когато бях малък, ако ме сложехте до другите деца от улицата и ме попитахте кой от нас ще доживее до 2009, кой от нас ще има пет деца и четирима внуци и къщи в Бъкингамшър и Калифорния, никога не бих заложил на себе си.", пише Ози в своята биография. "И все пак, ето ме сега, готов да разкажа своята история, със свои думи, за първи път. Всеки ден от живота ми е бил събитие. Приемах убийствени съчетания от алкохол и наркотици в продължение на трийсет години. Оцелях, след като ме блъсна самолет, оцелях след смъртоносни свръхдози дрога и венерически заболявания. Срещу мен е повдигано обвинение в опит за убийство. Голяма част от историята ми няма да звучи приятно. Вършил съм много лоши работи навремето. Да, тъмната страна винаги ме е привличала. Но аз не съм дяволът. Аз съм просто Джон Озбърн, хлапето от работническия квартал, което напусна работата си във фабриката и реши да го удари на купон."

Прочетете още