Честит рожден ден на Dave Gahan - Personal Jesus!

Честит рожден ден на Dave Gahan - Personal Jesus!
9 Май 2020

Едно от най-ярките лица на музикалната ню уейв и алтернатив сцена - фронтменът на Depeche Mode Дейв Геън е роден на 9 май 1962 г. в Епинг, Великобритания и днес той празнува своя 58-и рожден ден!

Дейв е само на пет години, когато баща му напуска дома и той расте без него. По-късно майка му се жени за втори път, а Дейв взима фамилията на втория си баща – Геън. Детството и младежките му години са трудни. До 1976 г. той три пъти посещава юношески съд заради вандализъм и крадене на коли. Сменя и работи доста неща - от продаване на безалкохолни напитки до строителство, докато през 1981 г. Винс Кларк забелязва добрите му певчески възможности и го кани в група, която тогава се нарича Composition Of Sound. Дейв се съгласява и съвсем скоро след това, се ражда Depeche Mode, с която започва и звездната история на членовете ѝ.

Няма да разказваме за цялата дискография на Depeche Mode, ще се опитаме да синтезираме така: Дейв Геън задава неповторимото звучене и стил на групата и ги извежда до световните сцени. През своята над 30 годишна история те създават нов стил в музиката, като използват необикновени звуци в съчетание с уникална емоционалност. Бандата преминава през редица метаморфози в музикалното си звучене, но стилът ѝ е характерен и неподражаем. Като едни от пионерите на пост-пънк ерата, Depeche Mode се превърнаха в една от най-значимите и влиятелни групи в света. Създадена от Мартин Гор, Дейв Геън и Анди "Флеч" Флечър, Depeche Mode издава 14 студийни албума, 4 компилации с най-големите си хитове и 2 албума с ремикс на известните си песни, а продажбите им, само по официални данни възлизат на над 100 милиона албума и сингли.

Освен това Геън издава и два самостоятелни албума и редица сингли. Първият носи заглавието "Pаper Monsters", излиза на 3 юни 2003 година и съдържа песни, написани от самия него. В началото на 2004 излиза и "Live Monsters – DVD" с концертни изпълнения на парчетата от "Pаper Monsters" и някои от познатите хитове на Depeche Mode. Проект номер 3 носи заглавието "Hourglass" и излиза през 2007 година.

Благодарим за музиката, Дейв Геън и завършваме със също така титаничната и любима "Enjoy The Silence"!

Прочетете още