Честит рожден ден, Jimmy Page! Легендарният основател и китарист на Led Zeppelin става на 77

Честит рожден ден, Jimmy Page! Легендарният основател и китарист на Led Zeppelin става на 77
9 Януари 2021

Джими Пейдж е роден на 9 януари 1944 г. в лондонското предградие Хестън, Англия и днес основателят и китарист на една от най-влиятелните групи в историята на рока Led Zeppelin, става на 77!

Бащата на Джими е индустриален работник, а майка му е секретарка в лекарски кабинет. Той започва да се учи да свири на китара, когато е на 12. Влияние му оказват китаристите Скоти Мур и Джеймс Бъртън, които свирят в песните на Елвис Пресли. На 14 години се явява на прослушване за таланти на ITV. Свири с различни банди и с музиканти като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален проект е "Diamonds", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 г.!

Прави записи с много изпълнители и е изчислено, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия между 1963 и 1966 г. През 1965 г. е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж отхвърля предложението. След няколко седмици обаче пак е поканен от групата и започват да работят заедно. В бандата има проблеми, настъпват и много промени в състава ѝ, но Пейдж е решен да продължи работата с нов състав. По-късно, всъщност The New Yardbirds се превръщат в Led Zeppelin. А Джими е продуцент, композитор, китарист и основната движеща сила, заедно с великия Робърт Плант. Умението на Пейдж да използва различни видове китари при записите на песните на групата, налагат Zeppelin като стандарт в рок музиката. Имат над 300 милиона продадени албума в целия свят, включени са в Залата на славата на рокендрола, а абсолютният им хит "Stairway to Heaven" е смятан за най-доброто хард рок изпълнение за всички времена!

След разпадането на Led Zeppelin през 1980 г. Пейдж иска да формира друга група, но опитите му са неуспешни. Работи по много проекти с други известни изпълнители. Записва соловия албум "Outrider", съвместен албум с Дейвид Ковърдейл - "Coverdale Page" и един лайв албум. На няколко пъти през годините отново прави записи и с Робърт Плант и е един от членовете на групата, който винаги предвижда възможността за реюниън на Zeppelin, но това, както знаем се случва ексклузивно само за легендарния благотворителен концерт "Celebration Day" в лондонската 02 Arena през декември 2007, в памет на починалия президент на Atlantic Records Ахмет Ертегюн. През 2014-а и 2015-а година пък преиздават своите девет студийни албума в хронологичен ред като всеки от дисковете е придружен от неиздаван преди това материал. А през 2016-a година пуснаха и пълната версия на техните "BBC Sessions" от 1997-а година.

През 2010 г. Gibson поставя Джими Пейдж на второ място в списъка с "50-те най-велики китаристи на всички времена", а Classic Rock го провъзгласява за четвъртия най-добър китарист в класацията си "100-те най-велики китаристи на всички времена". Смятат го още за "властелинът на силните рифове" и "един от най-мистериозните герои на китарата". През 2014 г. слушателите на BBC Radio 2 пък определиха, че титаничната и любима ни "Whole Lotta Love" (1969), е с най-великия китарен риф в историята на рок музиката, разбира се дело на Пейдж.

В личен план, великият музикант има 5 деца от три различни жени - двама сина и три дъщери.

Прочетете още