България чества 114 години независимост

България чества 114 години независимост
22 Септември 2022

Днес се навършват 114 години от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на родината ни и се провъзгласява за цар на Царство България.

Великите сили признават Независимото българско царство през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили официално признават българската независимост.

Обявено за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г., дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Прочетете още