"Burn" на 50!

15 Февруари 2024

Датата е 15 февруари, а годината 1974-та – тогава Deep Purple издават определяния днес като класика албум "Burn" и сега той отбелязва точно половин век от премиерата си!

Записан в Монтрьо, Швейцария в мобилното студио на Rolling Stones като осма поред студийна творба на британската хард рок банда, "Burn" представя нов басист и напълно неизвестен тогава певец в лицето на Glenn Hughes и David Coverdale (те заменят съответно Roger Glover и Ian Gillan). С тяхното присъединяване Purple се доближават повече до буги-звученето. Вкарват и елементи от соул и фънк, които ще станат още по-осезаеми в следващия "Stormbringer". И въпреки всички тези големи промени плочата стига до №3 в британския чарт, №9 в Щатите (Billboard 200) и е №1 в Австрия, Дания, Германия и Норвегия. А днес има статут на един от емблематичните, класически албуми на хард рока от 70-те, надскочил историческия си период - вълнуващ и актуален за слушане от нови и нови поколения фенове.

Заедно с Led Zeppelin и Black Sabbath Deep Purple са определяни като нечестивата троица на британската музика в тежка категория, през годините вдъхновявали редица банди като Iron Maiden, Metallica, Motorhead, Bon Jovi, Aerosmith, Pantera, Guns N' Roses. Повече от 55 години на музикалната сцена, 22 студийни албума с над 100 милиона продадени копия в целия свят, те печелят признание в категорията "Легенди" на Световните музикални награди през 2008-а, заслужено влизат в Залата на славата на рокендрола през 2016-а, а музикалната радиостанция Planet Rock ги определя като "Петата най-влиятелна група в музиката". А това лято ще имаме привилегията да ги видим отново на Midalidare Rock In The Wine Valley.

Прочетете още