Angus Young - символът на енергията на AC/DC става на 65

Angus Young - символът на енергията на AC/DC става на 65
31 Март 2020

На днешния ден през 1955 г. в Глазгоу, Шотландия е роден Angus Young и днес музикантът и основател на една от най-влиятелните хард рок групи в света AC/DC, става на 65! Ранните си години Angus прекарва в родния си град, като през 1963 г. семейството му заминава за Сидни, Австралия. Малко по-късно, през 1967-ма той се сдобива и с първата си китара – класически Gibson SG, подарък от майка му. След това Angus посвещавал всяка свободна минута на уроците по китара. Между другото до ден днешен това е единственият модел китара, на който той свири.

През ноември 1973 г., брат му Malcolm Young решава да формират групата AC/DC. За около седмица те събират хора, които да свирят в нея. Към тях се присъединяват бас-китаристът Larry Van Kriedt, вокалът Dave Evans и барабанистът Colin Burgess. Те започват да свирят в квартала на братята в Сидни. Първата им сценична изява е в навечерието на новата 1974-а, в клуб "Chequers". През юни същата година групата записва първите си песни - "Can I Sit Next To you Girl" и "Rockin' In The Parlour", когато Malcolm и Angus се обръщат към по-големия си брат George Young - движеща сила зад рок динозаврите, с молба да продуцира парчетата. Двете песни бързо стават хит в клубовете на Австралия и AC/DC тръгват на първото си турне, като обикалят клубовете в цялата страна. През септември 1974 г. Bon Scott става техен вокал на мястото на Dave Evans. През 1975 година групата издава първия си албум "High Voltage", който и им носи голям успех, а месеци след това и емблематичния "T.N.T."

Следват още 15 студийни албума като за знакови са считани двата най-продавани албума на легендарната рок банда - "Highway to Hell" (1979) и "Back in Black" (1980). "Highway to Hell" е последният им албум с вокала Bon Scott, който умира от алкохолно натравяне през февруари 1980 година, а едноименната песен е определяна като един от най-добрите химни на хард рока.

На мястото на Bon Scott както всички знаем застава Brian Johnson, с който групата има още множество успехи и турнета, до напускането му през 2016-а, след 36 години зад микрофона. Оттогава най-чаканата новина от феновете бе дали Brian няма да се присъедини към бандата за студийна работа и за щастие това се случи. В края на миналата година стана ясно, че Angus и Brian са се събрали отново и на хоризонта се задава съвсем нов албум.

За съжаление това ще трябва да се осъществи без George и Malcolm Young, които починаха в една и съща година - през октомври и ноември 2017-а. Всъщност твърди се, че предстоящия албум се гради върху парчета, които Angus и Malcolm, са създали в периода преди 15-ят студиен проект на групата "Black Ice" от 2008 година. Тогава, за известен период, двамата са живяли заедно и буквално са направили стотици песни, дори записали китарите за голяма част от тях.

Със своите иконични изпълнения малкият голям Angus безспорно е считан за един от най-великите китаристи на всички времена. Той повлиява успешно много групи от ранга на Guns N’ Roses и Def Leppard. Негови идоли пък са Chuck Berry, Muddy Waters и други.

Прочетете още