5 години без Chris Cornell - 5 емблематични парчета, които той ни завеща

5 години без Chris Cornell - 5 емблематични парчета, които той ни завеща
18 Май 2022

На 18 май отдаваме почит на една от водещите фигури на гръндж сцената на 90-те години – фронтменът на Soundgarden, Audioslave и Temple Of The Dog - Chris Cornell. Именно днес се навърщват 5 години откакто той си отиде, завинаги оставайки на 52. Определян като един от архитектите на гръндж-рока, американският изпълнител, музикант и автор на песни е носител на редица награди, сред които MTV Video Music Awards и 3 Grammy.

Chris Cornell основава Soundgarden през 1984 г., за да превърне групата в една от четирите сиатълски банди, станали властелините на гръндж поколението, редом с Pearl Jam, Nirvana и Alice in Chains. Повечето хора го свързват главно с парчето “Black Hole Sun”, коeто Davе Grohl определя като “перфектната среща на The Beatles и The Black Sabbath” – нещо, което самият той признава, че са се опитвали да постигнат с Nirvana, но Cornell и компания са били първите, които го правят толкова добре. “Black Hole Sun” оглавява редица класации, сред които „Billboard Mainstream Rock Tracks” и „Modern Rock Tracks”, превръща се в огромен хит, ясно разпознаваем и до днес. Клипът пък печели наградата ‘Best Rock Video’ на MTV Video Music Awards.

Колкото и успешни да са проектите му Soundgarden и Audioslave, и в двата случая идва момент, в който Chris се отделя в търсене на солова кариера. В крайна сметка той записва 5 солови албума, получили всеобщо одобрение от критици и слушатели. Негови песни са саундтраци на филми като “Casino Royale”, “Great Expectations”, “Mission Impossible 2”, “Man of Steel”, “Avangers”, сериалът “Vinyl” и разбира се “Singles”, където и самият той се появява, редом до колегите си от Pearl Jam. Оставя ни и някои покъртително добри кавъра, измежду които на „Billie Jean” (Michael Jackson), на „Nothing Compares 2 U” (Prince) и на “One” (колаборация между музика на U2 и текст на Metallica).

Днес, за да почетем Chris Cornell, ви припомняме 5 емблематични негови парчета:

► “Hunger Strike - Temple Of The Dog

► “Black Hole Sun - Soundgarden

► “Cochise - Audioslave

Like a Stone - Audioslave

You Know My Name - Chris Cornell

Прочетете още