44 години от формирането на U2

44 години от формирането на U2
25 Септември 2020

Днес се навършват 44 години от създаването на ирландските титани U2. Всичко започва на 25 септември 1976 година, когато Пол Хюсън (Боно) отговаря на обява, пусната от Лари Мълън за сформиране на група. Мълън свири на барабани, Адам Клейтън на бас, Боно e вокалист, Дейвид Евънс (Едж) и брат му Дик са на китарите. Наричат се Feedback, после сменят названието на The Hype, за да се спрат накрая на U2. И така повече от 4 десетилетия момчетата от Дъблин пишат със златни букви музикалната история. Социално ангажирани текстове, благотворителност, платинени албуми и милиони верни фенове - това са U2.

Бандата издава дебютния си албум "Boy" през 1980 година. Сред първите им хитове са "Out Of Control" и "I Will Follow". Оттогава следват още 14 студийни албума, 6 концертни албума, 5 видео колекции и множество парчета, превърнали се в класически хитове. Петият им студиен албум "The Joshua Tree" от 1987 г. обаче е ключов в кариерата на бандата. Това е албумът, с който U2 оглавяват класациите по цял свят с над 25 милиона продадени копия, печели Grammy за най-добро рок изпълнение и се превръща в един от най-емблематичните записи на 90-те. Част от него са синглите "With Or Without You", "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" и "Where The Streets Have No Name".

През 2003 година пък списание "Q" обяви баладата "One" за най-великата песен в историята на музиката.

А през 2011 г. Bono и компания поставиха рекорд за най-посещавано и касово турне след приключването на концертната им обиколка "360", започнала през 2009 г. В рамките й U2 изнесоха 110 шоута и спечелиха внушителните 735,4 милиона долара. Днес групата е една от най-успешните в света с повече от 170 милиона продадени записа, а техните хитове "Mysterious Ways", "Beautiful Day", "Ordinary Love", "Elevation" са сред най-обичаните парчета от феновете по целия свят. Освен с множеството други награди, U2 могат да се похвалят и с 22 награди Grammy – повече от всяка друга група в историята.

Прочетете още