На 16 октомври отбелязваме редица празници

На 16 октомври отбелязваме редица празници
16 Октомври 2020

В България, на 16 октомври Авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник, а именно 108-ата годишнина от първия боен полет. През тази година кулминацията в честването на годишнината ще бъде на 19 октомври в Пловдив, когато в рамките на информационната кампания „Бъди войник“ военнослужещите от ВВС ще изпълнят полети с вертолети Бел-206, Ми-24 и „Кугър“ самолети J-27 „Спартан“, МиГ-29 и Ан-2.

Днес е и Международен ден на шефа. Началото му поставила преди повече от половин век Патриция Хароски, която била секретарка в застрахователна компания. През 1962 става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс. Първоначалната идея била служителите да изразяват своето уважение към началниците си и да им благодарят, че са били честни и добри с тях през годината. Днес е по-скоро хората да се замислят, че да си ръководител на екип е умение и това е работа без почивен ден. Ръководителят носи отговорност, изисква се труд и търпение. Въпреки че някъде празникът се приема със смесени чувства, традицията за отбелязването на Деня на шефа се разпространява по света и днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания.

От 1945 г., по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) на 16 октомври светът отбелязва и Международния ден на прехраната. Основната му цел е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Днес е и Световен ден на анестезиолога. Той се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция през 1846 г.

На другия край на света пък, в Чили празнуват Деня на учителя. Датата е избрана през 1977 г. заради учредяването на Учителския колеж на страната.

Прочетете още