151 години от гибелта на Васил Левски - Заветите на Апостола на свободата

151 години от гибелта на Васил Левски - Заветите на Апостола на свободата
18 Февруари 2024

151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Да преклоним глава и да си спомним за Левски, живота му, преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение, и делата му. За да се почете паметта му са организирани възпоменателни церемонии в цяла България.

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар. През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датата 6 февруари по стар стил се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

Музеите в Ловеч и Къкрина, както и паметникът на Апостола, са сред най-посещаваните обекти. Те са и център на събитията, посветени на годишнините от гибелта и рождението на героя на българската свобода. Днес за величавото ни минало разказват експозициите на музеите "Къкринско ханче" и "Васил Левски" в Ловеч. Къкринското ханче остава в историята като мястото, където Васил Левски е заловен, сутринта на 27 декември 1872 г.

В Музея "Васил Левски" в Ловеч се съхранява най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. Сред най-ценните предмети са неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Музеят е открит е на 19 февруари 1954 г. Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина.

Името на Васил Левски ще остане завинаги като символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. Мечтата му? Чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Припомняме част от заветите на Апостола:

"Дела трябват, а не думи."

"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."

"Днешният век е век на свободата."

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си."

"Без революция сме загубени во веки веков."

"Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен."

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."

"Дързост и постоянство!"

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно."

"Всекиму ще се държи сметка за делата."

"Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв."

"Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре."

"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република".

 "Трябва да се жертва всичко, па и себе си."

Прочетете още