10 причини да хапваме повече череши

10 причини да хапваме повече череши
7 Юни 2021

Черешовото време е любимо на мнозина. Добрата новина е, че освен вкусни и сладки, малките червени плодове са и много полезни. Те са богати на провитамин А, витамини от групата В, С, Е, Р, желязо, мед, манган, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те са сред отличниците по съдържание на антиоксиданти, флавоноиди и мелатонин, които помагат за поддържане на отлично здраве. Какви са плюсовете за организма ви от хапването им?! Ето 10 причини:

1. Черешите са полезни за сърцето. Антоцианините в тях намаляват риска от високи нива на лошия холестерол и високото кръвно налягане.

2. Те са плодът с най-голямо количество антиоксиданти, важни за борбата със свободните радикали. Следователно яденето на череши ще ви подмлади.

3. Черешите са добър инструмент в борбата с излишните килограми. Те подобряват обмяната на веществата. В една череша има само 4 калории.

4. Черешите са супер храна за плосък корем. Смята се, че редовната им консумация предотвратява натрупването на мазнини в коремната област.

5. Черешите намаляват риска от рак на дебелото черво

6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Подобряват перисталтиката .

7. Черешите помагат при кашлица. За тази цел е най-добре да са сварят на компот, който да се пие горещ.

8. Богати са на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова са полезни за хората със захарен диабет.

9. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

10. Те активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката.

Прочетете още