За първи път в науката: Планета с три изгрева и залеза дневно

За първи път в науката: Планета с три изгрева и залеза дневно
Снимка: stargateatlspace
11 Юли 2016

Международен екип от астрономи откри необичайна екзопланета в тризвездна система, съобщиха световните информационни агенции.

На планетата може да се наблюдават три слънчеви изгрева и залеза дневно.

Бинарните системи са относително често срещани, докато системите, съставени от три и повече звезди, са редки.

Снимка: stargateatlspace

"Представете си свят, в който човек може да се наслаждава на три слънчеви изгрева и залеза дневно в зависимост от сезона, който в дадения случай е по-продължителен от човешки живот, тъй като планетата се завърта около трите звезди за 550 земни години", поясниха учените.

"През около половината от периода на завъртането трите звезди са видими на небето, като двете с по-малка светимост остават близо една до друга, докато отдалечаването им от третата най-ярка звезда варира през годината", заяви ръководителят на изследването, астрономът Кевин Уогнър от университета на Аризона.

Снимка: stargateatlspace

Близостта между трите звезди се изразява в редуване на ден и нощ на екзопланетата, но с три слънчеви изгрева и залеза дневно.

Намира се на 340 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър и се е формирала преди едва 16 милиона години. Това я прави една от най-младите екзопланети, открити досега.

"Тази екзопланета е сред малкото, които са наблюдавани директно, и първата с подобна орбита" - отбеляза експертът по астрономия и планетарни науки Даниъл Апай от университета.

Снимка: stargateatlspace

 

Прочетете още на: http://www.vesti.bg/

Тагове: Наука

Прочетете още