Учени "включиха" най-голямото изкуствено слънце на Земята

Учени
Снимка: photos-of-space
27 Март 2017

Германски учени „включиха“ най-голямото изкуствено слънце на Земята, надявайки се то да помогне за създаването на екологично гориво, пише британският в. „Гардиън“.

Експерименталното съоръжение, наречено Synlight, се намира в град Юлих, на 30 км от Кьолн. То представлява 149 свързани филмови прожектора, които могат да генерират светлина до 10 000 пъти по-интензивна от тази на Слънцето, която достига до нашата Земя. Когато прожекторите са концентрирани върху едно конкретно място, температурата, която създават може да достигне до 3500 градуса по Целзий.

Целта на експеримента е да се постигнат оптималните условия за концентриране на естествена слънчева светлина, която да задвижи реакция по производството на водородно гориво. Те действат като топлината на Слънцето се насочва към вода, за създаването на пара, която задвижва турбини, създаващи електричество. „Слънчева светлина“ разглежда възможността подобна схема да работи и за създаването на реакция за отделянето на водород от водни пари, който след това да се използва като гориво за летателни апарати и автомобили. Парадоксалното към момента, е че Synlight използва голямо количество електричество. За четири часа работа Synlight горят ток като четиричленно домакинство за година.

Тагове: Наука

Прочетете още