Винилът - музикалният лидер отвъд стрийминг услугите! В САЩ продажбата на плочи надмина CD-тата

Винилът - музикалният лидер отвъд стрийминг услугите! В САЩ продажбата на плочи надмина CD-тата
17 Януари 2022

Коронавирусната пандемия може да попречи на музикантите да провеждат концерти на живо, но интересът на меломаните не е намалял. И разглеждайки плочите като музикален носител, все по-сигурно е, че вместо да изчезне, винилът достигна статуса на най-луксозен и прогресиращ музикален носител. И има защо… Мнозина изтъкват "топлия звук" на плочите като един от основните плюсове, а това бива потвърдено и от тенденцията, която се наблюдава напоследък – винилите са единственият физически носител, който отчита повишаване на продажбите на годишна база. През 2021-ва в Америка продажбата им е надминала тази на CD-тата. Това се случва за първи път от 30 години.

Според данни цитирани от Billboard, 38.3 процента от всички продажби на албуми в Съединените щати миналата година са били на винил, а този формат представлява 50% от общите продажби на албуми на физически носител.

През миналата година продажбата на албуми на плоча са се увеличили с впечатляващите 51.4% до 41.72 милиона в сравнение с 27.55 милиона през 2020 година.

На Острова продажбите на плочи миналата година също са били рекордно високи за последните 30 години. Според Британската фонографска индустрия повече от пет милиона записа на винил са били продадени през 2021-а, което с 8% повече спрямо данните за 2020 година. Там това е 14-та поредна година, в която продажбите на плочи се покачват, като винилът представлява 23% от общата продажба на албуми през 2021-а.

Прочетете още