"Thriller" - най-продаваният музикален албум на всички времена става на 38

30 Ноември 2020

Навършват се точно 38 години от появата на албума-феномен, чиито хитове и днес продължават да звучат актуално, модерно и вдъхновяващо. Това е плочата, която буквално преобърна света на попмузиката и разчупи всички канони и догми в нея, миксирайки в едно смятаните за несъвместими дотогава стилове като диско и рок. Разбира се, че става въпрос за "Thriller" на Майкъл Джексън. Творбата излиза на 30 ноември 1982-ра и се превръща в първия албум в историята на музикалната индустрия, сертифициран с 30 пъти мултиплатинен статус на продажби само в САЩ. С този резултат Кралят на поп музиката продължава да е най-продаваният артист в света за всички времена с 100 милиона копия от "Thriller" и над 1 милиард продадени албуми общо.

Шедьовърът на Майкъл Джексън, продуциран от Куинси Джоунс и Джако, прекарва 2 години и половина в класацията за продажби на албуми на Billboard и до момента държи рекорда от 37 седмици #1 в чарта и 80 в челната десетка. Във всяка една държава по света "Thriller" става #1, включително във Великобритания, Франция, Италия, Австралия, Дания, Белгия, Испания, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и дори Южна Африка, която по това време е под режима на апартейда.

Значимостта на "Thriller" и Джексън са почетени веднага от индустрията. Албумът е номиниран в рекордните 12 категории и печели историческите 8 награди Grammy - повече от всеки друг в историята, и поставя нови стандарти за успех. Седем от статуетките отиват лично при Майкъл: Албум на годината, Запис на годината ("Beat It"); Най-добро поп вокално изпълнение ("Thriller"); Най-добра тон-режисура и запис (Thriller); Най-добро рок вокално изпълнение ("Beat It"); Най-добро R&B вокално изпълнение ("Billie Jean"); Най-добра R&B песен ("Billie Jean"). Осмото отличие на Майкъл е в категорията Най-добър запис за деца – сингъл или албум – за "E.T. The Extra-Terrestrial". Същата година той печели и 8 Американски музикални награди и 3 MTV Video Music Awards. Книгата на рекордите Гинес  обявява творбата за най-продавания албум в света, а Джако за "Най-успешния изпълнител на всички времена".

"Thriller" не е само албум, той се превръща в световен мултимедиен феномен, който живее в рамките на два свята: отминалия 20-ти и настоящия 21-ви век. Той счупва музикални бариери, премахва редица предразсъдъци и променя завинаги границите на поп жанра. Музиката в албума е толкова динамична и индивидуална, че е невъзможно да бъде щампована в рамката на конкретен стил – рок, поп или соул, нещо нечувано по това време. Когато излиза сингълът "Beat It", се появява нов вид поп-рок хибрид, който унищожава тихата, но продължителна сегрегация между музиката на белите и тази на цветнокожите, благодарение на участието на виртуоза на китарата Еди Ван Хален. До този момент музикалният пазар не познава друг албум, съдържащ в себе си такова жанрово разнообразие и творчески колаборации. Седем от песните в албума влизат в Топ 10 на Billboard, а три от тях - "Beat It", "Billie Jean" и "Thriller" – стават №1 в сингъл класацията. Но най-важното е, че всички 9 песни в "Thriller" имат запазено място в сърцата и спомените на феновете по света.

Прочетете още