Нова доза Рок/Метъл документални филми, които да гледате през уикенда

Нова доза Рок/Метъл документални филми, които да гледате през уикенда
3 Април 2020

Ако и вие като нас сте останали у дома, приготвихме нова порция Рок/Метъл документални филми, с които ви предлагаме да прекарате част от свободното си време, а уикендът тепърва предстои... Искате ли да съпреживеете три от най-бурните години в кариерата на титатине Metallica, или пък да чуете спомените на членове на легендарни БГ рок групи и изпълнители като Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил, които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.

► "Gimme Shelter" (1970)

Без изобщо да се замисляме, даваме статут на филма за рок енд рол легендите The Rolling Stones - задължителен за гледане. Първо, защото това е може би най-великата рок банда, съществувала вече половин век, нещо с което малко други музиканти могат да се похвалят. И второ, защото надали има по-въздеистващи лайф кадри с такава огромна публика от над 300 хиляди човека. Почти толкова има на най-големия музикален фестивал Woodstock през същата година.

► "Metallica: Some Kind Of Monster" (2004)

Представен за първи път през юли 2004 г., "Metallica: Some Kind Of Monster" следва живота на бандата в продължение на 3 от най-бурните й години в цялата им кариера. Филмът осветява живота и характера на всеки от членовете, а зрителят става съпричастен в най-неподправена форма с битките им - използване на наркотици и алкохол, ежедневни драми, негативни реакции от феновете, почти пълен разпад по време на работа по албума "St. Anger". Документалната лента е режисирана от всепризнатия тандем Джо Берлингър и Брус Синофски и е отличена с Independent Spirit Award за "Най-добър пълнометражен документален филм".

► "7 Ages of Rock" (2007)

Поредицата "7-те епохи на рока", която BBC 2 излъчват през 2007 г. представлява седем серии от по един час, в която е направен задълбочен опит да се докаже, че рокът е вечно обновяващо се чудовище, което от един корен пуска разклонения във всички посоки, за да се зародят всякакви течения. И да, сериалът успешно доказва, че рокът е разнообразен и вечно млад. Поредицата се опитва да обхване доста разнообразни жанрове и явления в рок музиката, а коментатори са не само музиканти, но и журналисти и изследователи на жанра, част от които са написали цели научни трудове.

► "Mystify: Michael Hutchence" (2019)

Това е документален филм за покойния фронтмен на австралийската рок банда INXS Michael Hutchence, който разказва историята на музиканта в много по-голяма дълбочина от всички продукции, посветени на него до този момент като разглежда детството, възхода и падението на Hutchence през неговите очи, но и тълкувани от негови близки от шоубизнеса като фронтмена на U2 Bono и Kylie Minogue. Лентата съдържа и много непоказвани досега кадри.

"Рокендрол" (2019)

"Рокендрол" е документален филм на Борислав Колев за българските рок групи от 80-те и началото на 90-те години, които се родиха в ъндърграунда и с безкомпромисните си песни и порив за свобода допринесоха за обществената промяна. Разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рок групи и музиканти като Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил. Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път – как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло. Спомнят си и хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата – някои смешни, други със съвсем различен привкус. Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар – бивш член на Ахат, автор на химна на българския рок "Черната овца".

Прочетете още