Нов документален филм, разказващ за последните дни на Freddie Mercury, ще бъде излъчен по BBC2

Нов документален филм, разказващ за последните дни на Freddie Mercury, ще бъде излъчен по BBC2
25 Ноември 2021

Преди 30 години светът загуби Freddie Mercury - може би най-ярката фигура в света на рока и въобще в музиката. Той умира на 24 ноември 1991-ва, на 45-годишна възраст, в своя дом в Лондон, от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН и в памет на годишнината от кончината на легендарния музикант, съосновател и фронтмен на Queen, BBC2 ще излъчи новия документален филм "Freddie Mercury: The Final Act".

През последните две седмици от живота на Freddie пресата буквално лагерува пред дома му в Лондон. На 23 ноември е разпространено и официално прессъобщение, в което той официално признава, че е болен от СПИН. На следващия ден той решава да спре приема на лекарствата, които го поддържат жив и идва краят!

Режисьор на лентата е James Rogan, който споделя, че невероятното пътуване до последните дни на незаменимия артист е било изумително разтърсващо. Филмът включва и нови интервюта с Brian May и Roger Taylor от Queen, със сестрата на Freddie, както и с най-близките му приятели за това как са се справяли с тайната и стигмата около болестта му.

За продукцията Brian May споделя: "Freddie отвори сърцето си и даде всичко, което имаше. Той целият беше музика и бе такъв докрай. Той живееше за своята музика. Обичаше творчеството си и се гордееше със себе си като музикант преди всичко."

В лентата ще можем да чуем откровения и на други знаменити музиканти, да видим и кадри от последния концерт в живота на Mercury, както и такива от концерта-трибют в негова памет, който на 20 април 1992 г. огласява стадион Wembley и се превръща в едно от най-големите събития в музикалната история. Величия като Robert Plant, Tony Iommi, David Bowie, Elton John, James Hetfield, George Michael, Seal, Paul Young, Annie Lennox, Axl Rose и Slash, отдават почит на незаменимия фронтмен, а всички приходи от концерта са дарени на The Mercury Phoenix Trust, основана от самите Queen в борбата със СПИН.

Датата на излъчване на "Freddie Mercury: The Final Act" е събота, 27 ноември от 21:00 часа по втория канал на британската национална телевизия - BBC2. След това филмът ще стане достъпен в услугата за стрийминг BBCiPlayer.

Прочетете още