На този ден в музиката - John Lennon, The Beatles, Rod Stewart, Nirvana, Foo Fighters

На този ден в музиката - John Lennon, The Beatles, Rod Stewart, Nirvana, Foo Fighters
9 Октомври 2021

Музикалната история е пълна с интересни събития, които е добре да бъдат отбелязани или припомнени, а ние отново подбрахме за вас няколко любопитни факта, този път случили се на 9 октомври през годините:

► На тази дата през 1940 година в Ливърпул е роден определяният за една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век, John Lennon. Той заема осмо място в списъка „100-те най-велики британци в историята“, съставен след допитване на BBC през 2002-ра, а в класацията „100-те най-велики артисти на всички времена“ на списание Rolling Stone присъства два пъти - като член на The Beatles и в лично качество. Неговата знаменита „Imagine“ пък се посочва като най-добрата песен в множество анкети. Професионалното американско издание „Performing Songwriter“ я определя като „Най-добрата композиция на всички времена и народи“, а Rolling Stone я поставя на трето място сред „500-те най-хубави песни в света“.

► През 1965-а The Beatles стартират четириседмичен престой на върха на класацията за сингли в САЩ с баладата „Yesterday“. Написан от Paul McCartney, това е десетият №1 хит на ливърпулската четворка в САЩ и е пуснат като сингъл във Великобритания едва през 76-а, а към днешна дата е част от Grammy Hall of Fame.

► Също на днешната дата, но преди точно половин век, през 1971-ва Rod Stewart е на първо място в класацията за сингли на Острова с „Maggie May“. Това е първият от шестте британски №1 хита на Stewart и прекарва пет седмици на върха на чарта.

► На този ден, но през 1993-а сиатълската група Nirvana застава на върха на американската класация за албуми Billboard 200 с „In Utero“, станал №1 и във Великобритания. Тавата придобива пет пъти платинен сертификат от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка и е продадена в над 15 милиона копия по света. Любопитно е, че Kurt Cobain първоначално е искал да назове творбата „I Hate Myself and I Want to Die“ и това е третият и последен студиен албум на Nirvana.

► Преди 4 години, през 2017-а пък Foo Fighters са на върха на класацията за албуми в САЩ с деветата си студийна творба „Concrete and Gold“. Записът е вторият им албум, който дебютира директно на първо място в Billboard 200. За създаването му Dave Grohl прекратява шестмесечната пауза от музика, която си самоналага за да се възстанови от контузия, получена по време на световното турне на Sonic Highways.

Прочетете още