Master Of Puppets на Metallica – един от най-успешните хеви метъл албуми в музикалната история става на 35

Master Of Puppets на Metallica – един от най-успешните хеви метъл албуми в музикалната история става на 35
3 Март 2021

Най-успешната хеви-метъл банда в историята на световната музика, Metallica издава един от най-силните си албуми - "Master Of Puppets" именно на 3-ти март през 1986 година и днес творбата става на 35! Тази значителна годишнина ни вдъхнови да обърнем по-обстойно внимание на легендарния албум.

Това е третият студиен проект на музикантите, първият албум, който те записват с водеща музикална компания (Elektra Records) и последният с участието на басиста Cliff Burton, който загива в Швеция по време на турнето в подкрепа на албума. Тавата се превръща в един от най-влиятелните хеви метъл албуми, признат от музикални критици по цял свят и смятан от мнозина в метъл общността за най-добрия траш албум на всички времена.

"Master Of Puppets" се задържа в класацията Billboard 200 в продължение на 72 седмици и донася на бандата първия им златен сертификат. Само в САЩ той реализира над 6 милиона продадени копия и е сертифициран като шест пъти платинен зад Океана, а в световен мащаб реализираните копия са над 10 милиона. Любопитен факт в чисто музикален аспект, свързан с албума, представлява виртуозното бас соло в инструменталното парче "Orion", което често бива бъркано за китарно соло, поради дистерните (изкривените) си ефекти и необичайния начин на свирене на баса, което е с цел постигане на по-тежко и мощно звучене. Парчетата в него са комбинация от виртуозни мелодии и гневни текстове.

Прочетете още