"Losing My Religion" на R.E.M. надхвърли 1 милиард гледания в YouTube

28 Септември 2022

Няма да е преувеличено ако кажем, че сюрреалистичният музикален видеоклип (както е наричан от Billboard) към класиката на R.E.M. от 1991 г., "Losing My Religion" е един от най-емблематичните в историята и той вече официално е част от клуба на милиардерите в YouTube.

Представена на света през февруари 1991г., режисираната от Tarsem Singh визуализация печели шест отличия на MTV Video Music Awards през 1991 г. (Видео на годината, Най-добро групово видео, Пробивно видео, Най-добра художествена режисура, Най-добра режисура и Най-добър монтаж) и награда Grammy за Най-добър музикален клип. А песента, част от албума "Out of Time", достига №4 в Billboard Hot 100, първото място в Mainstream Rock чарта, донася на R.E.M. приза на Националната академия за звукозапис на САЩ за Най-доброто поп изпълнение от дуо или група с вокал и е част от класацията на списание Rolling Stone "500-те най-велики песни на всички времена".

Разглеждайки рока, такъв успех в най-голямата видеоплатформа вече постигнаха: "November Rain" и "Sweet Child O' Mine" на Guns N' Roses, "Smells Like Teen Spirit" на Nirvana, "Zombie" на The Cranberries, "It's My Life" на Bon Jovi, "Bring Me To Life" на Evanescence. Видеото към "Bohemian Rhapsody", чиято премиера е през 1975 г. пък е първият музикален клип пуснат през 70-те години, който мина границата от 1 милиард гледания (юли 2019-а).

Прочетете още