Честит юбилей, Paul McCartney! Знаменитият музикант става на 80

Честит юбилей, Paul McCartney! Знаменитият музикант става на 80
18 Юни 2022

Днес своя 80 рожден ден посреща легендарният Paul McCartney!

Водеща личност за великите The Beatles, музикант, певец и автор на голяма част от песните на групата, той е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-успешният композитор в историята на популярната музика. Самостоятелно и като част от ливърпулската четворка написва над 50 хита - повече отколкото който и да е друг музикант. Има 79 номинации за Grammy и цели 18 от престижните награди. Свири на бас китара и пее, наред с това е пианист и перкусионист.

McCartney и Lennon се запознават, когато Paul е на 15, а John на 16. McCartney впечатлява Lennon с майсторското си свирене на китара и способността си да пее различни стилове. Скоро се присъединява към бандата му The Quarrymen и впоследствие става съосновател на Beatles с включването на George Harrison и Pete Best. След няколко участия в Хамбург, групата се връща в Ливърпул и през 1961 г. свири в клуб The Cavern. Същата година към състава се присъединява и барабанистът Ringo Star, а Pete Best напуска.

McCartney и John Lennon са основните автори в Beatles. Много от композициите им - "Hey Jude", "Eleanor Rigby", "Yesterday", "Let it be", "Yellow Submarine" и др., са признати за най-добрите песни в съвременната история на музиката.

Кариерата на Paul, след разпадането на славната банда през 1970г. също е много успешна. Като самостоятелен изпълнител и заедно с неговата група, с която се изявява през 70-те години, той създава 30 хитови сингъла в САЩ и Великобритания. Сред тях са "Maybe I'm Amazed", "Live and Let Die", "Band on the Run", "Mull of Kintyre", "Silly Love Songs", "Pipes of Peace" и дуета му със Stevie Wonder "Ebony and Ivory".

Днес, по случай рождения ден на Paul McCartney, сме подбрали някои фрази, които ни разкриват що за личност е той. Почерпете доза музикално вдъхновение в цитати:

"Не работя над това да бъда обикновен."

"Винаги съм правил само тази музика, в която вярвам. Истината е, че феновете винаги ясно чувстват лъжата."

"Ние бяхме много добри приятели, преди Beatles да започне да се разпада, когато се появи Йоко. Това приличаше на старо войнишко приятелство, което се разпада при звука на сватбените камбани."

"В крайна сметка, любовта, която взимаш, е равна на любовта, която даваш."

"Истината е, че никога не съм се разбирал с Йоко. По странно стечение на обстоятелствата започнах да я опознавам след смъртта на Джон."

"Всичко, което съм искал да кажа, е в моята музика. Ако ми се прииска да добавя още нещо – ще напиша песен."

"Всичко, от което се нуждаеш, е любов."

Прочетете още