5 години без David Bowie - 5 емблематични негови парчета

5 години без David Bowie - 5 емблематични негови парчета
10 Януари 2021

Днес се навършват 5 години без един от най-влиятелните музиканти на всички времена - David Bowie! Известен като създател на глем рока, той е носител на 9 платинени, 11 златни и 8 сребърни албума във Великобритания и 5 платинени и 7 златни в САЩ. През 1996 г. е приет в Залата на славата на рокендрола, а през 2004 г. списание Rolling Stone го поставя на 39-о място в класацията "100-те най-велики артисти на всички времена". Музиката му е продадена в около 140 милиона копия в целия свят и ще бъде запомнен с постоянните иновации и нови алтерегота, които използваше на сцената.

За съжаление загубихме Bowie на 10 януари през 2016 година. Той почина на 69-годишна възраст, само два дни след рождения си ден и излизането на неговия 25-и студиен албум Blackstar.

Днес, за да почетем легендарния артист, ви припомняме 5 емблематични негови парчета:

► "Space Oddity" (1969) - първият му голям хит е представянето на астронавта Major Tom - една от многото различни негови персонификации. Въпреки че е последвана от една от най-фамозните кариери в рок и поп музиката, "Space Oddity" остава може би най-познатата му песен.

► "Life on Mars" (1971). След 2 години без хит, Bowie се върна в орбитата с това театрално изпълнение, което бива описвано като "кръстоска между бродуейски мюзикъл и картина на Salvador Dalí".

► "Changes" (1971). Включена в класацията на Rock and Roll Hall of Fame "500 песни на Залата на славата на рокендрола, които формират рокендрола" и в Grammy Hall of Fame!

► "Starman" (1972). Легендарното парче въвежда може би най-известното алтерего на Bowie - Ziggy Stardust.

► "Heroes" (1977). Това е една от песните му, на които са правени най-много кавър версии, заедно с "Rebel Rebel".

Прочетете още